Bolig

... et hus uten like

EIE DIN EGEN BOLIG I CAPPELENGÅRDEN

 

Cappelengården er det perfekte sted for deg som ønsker en sentral byleilighet i rolige omgivelser. Her er det kort vei til sentrum, til kommunikasjoner og det gode liv som byen har å by på. Gården ligger like ved attraktive friarealer langs elva. Det indre gårdstunet er en grønn oase med gode solforhold det meste av dagen. I det ytre tunet er det godt med parkeringsplasser for husets beboere og for gjester.

 

Gården er seksjonert

Et sameie er under etablering med 6 leiligheter og 2 næringslokaler. I denne omgang selges 5 leiligheter. Seksjon 2 og seksjon 5 er allerede solgt, mens seksjon 1, 4 og 6 vil bli lagt ut for salg i løpet av høsten.

 

 

 

 

SEKSJON 1: Cappelens fantastiske leilighet

Seksjon 1 i hovedbygningens første etasje utgjør handelsmannens egen bolig i gården og interiøret har derfor høy kunstnerisk standard.

 

Kjøkkenet (øverst i høyre spalte) har i utgangspunktet interiør og fargesetting fra omkring 1730. Det er supplert med skreddersydd innredning i gammel stil. Grua er bygd for matlaging, men fyres nå bare til hygge og glede. Herfra kunne tjenestepikene også fyre to bileggerovner i tilstøtende rom, en løsningen som ikke er tilbakeført av branntekniske grunner.

 

Stuen (til høyre) har slette veggpaneler med pilastre og kraftig profilerte takbjelkene typiske for barokken. Interiøret har fargesetting fra omkrig 1730. Rommet er meget sjeldent i nasjonal sammenheng.  Ovnen er fra Odals  verk fra ca. 1800 og er en god varmekilde, selv om vannbåret gulvvarme dekker varmebehovet. 

 

Salen er tilbakeført til 1767. Her foreligger godkjenning for å sette opp en skillevegg og etablere 2 soverom. Et alternativ kan være å ha en gjeste-seng/himmelseng på salen. Ovnen er fra Hassel jernverk rett etter 1800.

 

Blåkammeret (til høyre) er opprinnelig kjøpmannens kontor, men er nå godkjent som soverom. Det eldste tapetet på veggen er trolig fra oppussing omkring 1813, et sjeldent tapet som trolig er håndtrykt i England (Det ligger fortsatt bevart bak nyere lag tapeter og kan kopieres om ønskelig). De sjeldne flisene på brannmuren er fra ca. 1730 og er produsert av Store Kongensgade Fajancefabrik i København.

 

Leiligheten er totalt på 140 kvm BRA og har spisekjøkken, stor stue, stort soverom, sal som kan avdeles til ytterligere 2 soverom, gang, bad, vaskerom og bod. I tillegg har leiligheten en stor, ekstern bod.

SEKSJON 6: 320 år gammel drengestue med masse plass


Gårdens drengestue ble brannherjet i 1920. Midtre og søndre del av laftebygningen ble skadet. Brannen gikk gjennom himlingen i første etasje, opp i loftet og gjennom taket. Første etasje ble satt i stand etter brannen og har siden vært brukt som leilighet. Dette 1920-interiøret i søndre del er bevart uforandret gjennom 100 år, og er nå 2 soverom og 2 boder.


En liten stue i midtseksjonen er leilighetens sentrum. Den har mye av opprinnelig preg i behold. Her er det avdelt et lite bad/vaskerom og etablert en ny trappeforbindelse ned til kjellerstuen og opp til rommene på loftet. Trappen er utformet med detaljer inspirert av den gamle loftstrappen i nordenden av bygget. Det nordre rommet i seksjonen er leilighetens allrom med kjøkken, spiseplass og rommelighet også til annen bruk (bilde til høyre). Det gedigne panelet som er brukt i disse rommene er kopi av kledningen i boden utenfor inngangen.


Kjelleren var opprinnelig lager for varer som handelshuset forhandlet. Den har bl.a. vært brukt til skinnvarer og hermetikk. Byggherre Mads Iversøn Wiels initialer – MIS – står med tilhørende kors i tjæreskrift øverst på den gamle døren. Kjelleren på 70 kvm er nå blitt en del av leiligheten. Her ligger også EL-kjele som forsyner kjelleren og hele 1. etasje med vannbåret gulvvarme.


Leiligheten er utvidet opp i loftsetasjen. Også denne del av huset hadde skader etter brannen, derfor fikk vi lov til å bygge nye rom her. Her ligger seksjonens store soverom og et godt bad. Ved siden av trappen ligger en rommelig bod.


Leiligheten er totalt på 211 kvm BRA og har 3 soverom, allrom, stue, kjellerstue, 2 bad og 3 boder.


SEKSJON 4: Lunt krypinn i 2. etasje i hovedbygningen


Leiligheten ligger i den eldste delen av hovedbygningen, og har nok rommet soverom for handelsmannen og hans familie. Fra 1840-årene ble gården brukt som ordinær leiegård, og da ble dette en selvstendig leilighet med kjøkken.


Kjøkkenet med skyggepanel på veggene er typisk for tiden omkring 1850, og har også en fargesetting som var mye brukt på den tiden.


Stuen på innsiden har derimot bevart detaljer fra innredningen på 1700-tallet. Den er også gjenskapt med tidens fargeholdning.


Soverommet har trukne vegger og er lite endret siden 1700-tallet.


Leiligheten på 57 kvm BRA ligger til svalgangen og består av spisekjøkken, stue, soverom, bad og ekstern bod.