Restaurering

EN GJENSKAPT PERLE

Cappelengården ble omfattende restaurert i årene 1996-2018. Da arbeidet startet var mye av opprinnelige eksteriør og interiør fra tidlig på 1700-tallet intakt, men sørgelig nedslitt. 300 år gamle «urørte» interiører i byhus er meget sjeldent i nasjonal sammenheng. Dette var en enestående sjanse til å gjenskape et ekte miljø som det ikke finnes maken til – et hus uten like.

 

Bygningene ble satt i stand etter strenge antikvariske prinsipper der det ble lagt vekt på å ta vare på mest mulig av opprinnelig eksteriør og interiør. Gamle originalfarger og et unikt tapet ble hentet frem fra glemselen, og bygningsdeler som manglet, ble møysommelig rekonstruert. Restaureringen ble i stor grad gjennomført med tradisjonelle materialer og teknikker.

 

I alle godt bevarte rom ble tidligere tiders fargebruk gjenskapt, basert på en fargeundersøkelse utført av NIKU. Rommene ble tilbakeført til den tiden som var best representert i autentiske rom, som oftest fra perioden omkring 1730. Restaureringen ble planlagt og gjennomført av Anna Helene Stampe Sellæg og Jo Sellæg.

Bryggerhusbygningen hørte med til en hesteskoformet rekke av driftsbygninger. De fleste ble revet i 1963, men halvannet rom fikk bestå. Bygningen var sunket ned i grunnen. Siden huset henger sammen med hovedbygningen, ble nye sviller laftet inn nedenfra før det til slutt ble murt ny grunnmur. Foto Jo Sellæg.

Ovenfra og nedover: Rødstuen etter og før rehabilitering. Deretter følger kjøkkenet - før og etter istandsetting. De gjenskapte fargene er fra omkring 1730. Alle foto Jo Sellæg.