Restaurering

... et hus uten like

HISTORISKE ROM MED MODERNE KOMFORT

 

Cappelengården er blitt omfattende restaurert gjennom de siste 21 år. Utgangspunktet i 1996 var et meget originalt (autentisk) anlegg der mye av det opprinnelige fra tidlig på 1700-tallet var intakt. Overflatene var sterkt nedslitte. 300 år gamle «urørte» interiører i byhus er i dag sjeldent i nasjonal sammenheng. For de nye eierne var dette en enestående sjanse til å gjenskape et ekte miljø som det ikke finnes maken til – et hus uten like.

 

Bygningene ble satt i stand etter strenge antikvariske retningslinjer der det ble lagt vekt på å ta vare på mest mulig av opprinnelig eksteriør og interiør. Gamle originalfarger og et unikt tapet ble hentet frem fra glemselen, og felter som manglet ble møysommelig rekonstruert. Restaureringen ble i stor grad gjennomført med tradisjonelle materialer og teknikker.

 

Det ble også lagt vekt på at rommene skulle brukes av moderne mennesker med vår tids krav til teknikk og komfort. Ventilasjonsanlegg med varmeveksler ble tilpasset huset. Vinduene mot Tollbugata fikk energiglass og støyreduserende glass, og er ytterligere forbedret med støyreduserende varevinduer. Gulvene i 1. etasje (og kjelleren i Drengestua) har vannbåren gulvvarme. Alle tekniske anlegg er fornyet og det er lagt inn fibernett. Alle rom har brannvarslere med direkte kobling på overvåket linje til brannvesen.

 

 

 

 

Øverst: Et portrom leder fra parkeringsplassen

og inn til det indre tunet med gårdens hage.

 

Til høyre: Rødstuen før og etter restaurering.

Rommet har fått tilbake opprinnelig fargesetting

fra det ble "modernisert" omkring 1730.